Érintés Opció kereskedelem

A Touch (érintés) kereskedési formánál a kereskedőnek lehetősége van arra, hogy egy előre meghatározott árszinten kössön ügyletet a termékre. Nyerni akkor fog, ha a lejárati idő előtt, legalább egy alkalomal eléri a termék értéke a kitűzött árszintet.
Ez az egyetlen bináris opció típus, ahol nincs jelentősége annak, hogy az előre meghatározott idejű opció milyen árszinten zárul. Akkor nyersz, ha az árfolyam az időhatáron belül bármikor eleget tesz az alapfeltételeknek.

A One touch opcióknál arra is fogadást tehetsz, hogy a megjelölt árszintet nem fogja a termék ára elérni. A "no touch" opció, amikor az üzletkötés arra irányul, hogy az ár nem éri el a kijelölt szintet kevesebb nyereséggel kecsegtet, mint a "one touch". Viszont cserébe ellenőrizhetőbbé válik a kereskedés, és a bekövetkezés valószínűsége is nagyobb lehet.

Az érintés opciót az a trader igény hívta életre, hogy hétvégi, zárt pénzügyi piacon is legyen lehetőség opciós üzletet kötni. Mára már szinte minden bróker lehetőséget ad a normál piaci nyitvatartás alatt is érintés opciókkal történő kereskedelemre.

Példa: Arany árfolyama jelenleg 1294$. Kötsz "touch" (call) opciót arra, hogy az ár egy órán belül eléri a 1300$-os szintet. Ha ez megtörténik az adott időn belül bármikor, nyertél.

Érintés Opció terminológia

Az érintés opciók a kereskedelmi platformok menüjéből, touch és one touch néven. érhetőek el. Termék (instrumentum) kiválasztásakor néhány bróker esetében lehetőség van típus (devizapár, áru, index, részvény) szerinti szűkítésre.

Időintervalluma rendkívül változó brökerenként.
Ennek oka, az, hogy az érintés opciót alapvetően hétvégi, zárt pénzügyi piacon történő kereskedésre találták fel, van olyan bróker, aki mai napig csak hétvégén ad lehetőséget érintés opciókra.
A brókerek zöme viszont, mára már, normál pénzügyi piacon is kínál érintés opciót, 1 órás lejárati időtől kezdődően.

Kifizetési szintek a teljes bináris piacot nézve, ebben az opció típusban a legmagasabbak, nem ritka az 500% feleti kifizetés.
Értelemszerűen a nagyon magas kifizetés minden esetben nagyon magas kockázatot jelent, ezt mindíg vedd figyelembe, amikor érintés opciót kötsz.
Minimális pozíciónyitás, általában a kiválasztott brókernél érvényes minimális bináris alaptét duplája, ez $10 - $50 között mozog. Ezzel az érintés opció a "legdrágább" opció típus ami elérhető.

Minden platformon rendelkezésre állnak az elvárható eszközök az érintés opciók kereskedelehéez. Minden esetben megtalálod a chart diagramot, konkrét, az instrumentumra érvényes kifizetési (payout) százalékot, és a pozíció zárásáig hátralévő időt is.
Pozíció megnyitása után, annak lezárulásáig nyitott kereskedéseid között megjelenik a tranzakció. Itt követheted az aktuális állást. Minden brókeroldalon elemezheted, kiértékelheted lezárt, korábbi tranzakcióidat.

Bővebb ismereteket (indikátorok, stratégiák, stb.) a Bináris Opciókról a Trader Akadémia fejezetben találsz.