Index CFD

Index kereskedelem hatalmas területet hódított meg a Forex piacon, előnye, hogy hatékonyan és "olcsón" lehet vele kereskedni.
Az indexek un. származtatott termékek, valós termékek csoportjának árváltozásából képzett viszonyszámok.
A tőzsdeindexek értékét pl. az adott tőzsdén forgó részvények súlyozott átlagából határozzák meg. Árváltozásuk követi a tőzsdék általános ármozgását. Ha a tőzsdén forgó részvények többsége esik, akkor a tőzsdeindex is esni fog.
Indexek kereskedelme minden esetben CFD formában történik.

Index CFD jellemzői

Átlagos tőkeáttétel - 1:200 - alacsonyabb mint a Devizapároknál.
Spread - Brókerenként és indextípusonként változó, általában 1-3 EUR/USD érték körülli
Kereskedelmi mennyiség - Általában 1 index (0,01 Lot), vagy attól magasabb érték.

Az Indexek CFD kereskedelme nem több, mint az adott instrumentum árváltozása által generált különbözet megszerzésére tett kisérlet, tőkeáttétel segítségével megtöbbszörözött módon. A tőkeáttétel lehetővé teszi, hogy az ügylet tényleges értékének csak töredékével kell rendelkezned. E miatt megsokszorozhatod befektetésed hozamát. Ne feledd, hogy a tőkeáttétel miatt a veszteséged is meghaladhatja az alapletét összegét.

Az index CFD-k határidős ügyletek. Ez annyit jelent, hogy a bróker előre megadja azt az időpontot, amikor tőled függetlenül, mindenképpen lezáródik a kontraktus. Határidő előtt természetesen lezárhatod. Az indexek kereskedése az árukereskedelemhez hasonlóan történik. Vásárolsz, ha arra számítasz, hogy a jövőben emelkedni fog az index értéke, és eladsz, ha az esésből szeretnél profitot elérni. A tőzsdék nyitva tartása időben korlátozott. Előfordulhatnak az előző napi záró, és a következő napi nyitó árak között jelentős eltérések

Fontosabb indexek

Európa: UK100 (FTS), Germany30 (DAX), France40 (FCE), Russia50 (MIX), Hungary12 (BUX)
Amerika: US-Tech100 (NDQ), Wall Street (YM), USA500 (S&P), US Dollar Index (USDX)
Ázsia: Japan225 (NIKY), Chin50 (FTSE). Ausztrália: Australia200 (ASXI)

Indexek jele zárójelben, ez brókerenként eltérő lehet

Bővebb ismereteket (indikátorok, stratégiák, stb.) az Index CFD-ről a Trader Akadémia fejezetben találsz.